Lilla Homeyskolan – Appar i Homey

Hej och välkommen till lilla Homeyskolan

Som administratör av världens just nu största användargrupp för Athom Homey, Facebookgruppen Homey Homies, hjälper jag dagligen till att svara på frågor om hur Homey fungerar, hur man får in enheter, gör automationer m.m. och bestämde mig för att sammanfatta mina och andras erfarenheter i en guide, lilla Homeyskolan.

Min tanke är att publicera lite kortare versioner av guiderna på Facebook och mer utförliga guider här på bloggen. Syftet med guiderna är att underlätta för både nya och mer erfarna användare och jag tar gärna emot förslag på vad framtida avsnitt ska ta upp.

I detta första avsnitt av Homeyskolan går jag igenom vad Appar i Homey är och används till.

Athom har designat Homey så att stödet för enheter, såsom lampor, knappar, vägguttag, inbyggnadspuckar m.m., kräver att man först installerar en lämplig App för att sedan kunna lägga till enheten.

Athom har bestämt att varje varumärke skall ha en egen App och att det helst bara ska finnas en App per varumärke. Men du kommer upptäcka att många appar inte täcker alla produkter inom ett visst varumärke och att vissa Appar täcker flera varumärken, oftast på grund av att de är olika varumärken med samma hårdvara. Det är därför väldigt viktigt att du först tittar vilka enheter som har stöd av en App innan du handlar på dig saker.

En App kan även ge utökning av funktionalitet i Homey, t.ex. ger appen Better Logic stöd för mer avancerade logiska flöden och appen CountDown ger möjlighet att göra en nedräkning på x antal sekunder/minuter/timmar…

Verifierade appar hittar man på Athoms App Store.

Förutom att titta på vilka Appar på Athom App Store som stödjer vilka enheter finns det bra information om kompatibla enheter i Facebook gruppen Homey Homies samt på siten z-wave.se.

När du går in i din Homey’s settings och tittar under Apps så kan du efter att ha installerat ett par appar få meddelandet ”Due to the amount of apps installed (XX), Homey may be less responsive or become unresponsive”. Det är inget att oroa sig för utan är ren information/friskrivning från Athom, jag kör själv med över 50 appar utan problem.

Titta runt i App Store och installera det som ser intressant ut, dina appar dyker upp under settings och är enkla att ta bort eller stänga av om du inte vill ha kvar dem/inte behöver dem.

Nästa inlägg ger tips på lite nybörjarguider.

// Johan